چگونه حس ارزشمندی را تقویت کنیم؟
احساس ارزشمندی همان چیزی است که باعث میشود حتی بدون موفقیت، پول و دارایی باز هم خشنود باشیم.
![احساس ارزشمندی](https://www.ree-raa.ir/wp-content/uploads/2021/01/feeling-worth-strengthen-3.jpg?v=1692581092)
- خودآگاهی کلید دستیابی به احساس ارزشمندی است.
- کسی که به احساس ارزشمندی درونی رسیده است ویژگی مسئولیت پذیری، ویژگی بارز اوست.
احساس ارزشمندی همان چیزی است که باعث میشود حتی بدون موفقیت، پول و دارایی باز هم خشنود باشیم. وقتی به سطح سالمی از احساس ارزشمندی برسیم، زندگی معنای بیشتری پیدا میکند!
بهترین مزیت آگاهی از ارزش خودمان، تأثیری است که بر رفتار ما دارد. احساس ارزشمندی بر کارها و انتخابهای آگاهانهٔ ما تأثیر میگذارد. احساس ارزشمندی باعث میشود از آنچه در زندگیمان تأثیر منفی دارد دوری کنیم و پذیرای چیزهایی باشیم که ما را به آدم بهتری تبدیل میکنند.
قدرت پذیرش خود
شاید پذیرش خودمان همانگونه که هستیم، بدون دارایی چشمگیر یا شغل رؤیاییمان، دشوار باشد. این پذیرش برای برخی چنان دردناک است که هر کاری میکنند تا از آن فرار کنند.
این احتمال هم وجود دارد که برخی افراد از خودآگاهی بترسند! طبیعی است که انسان از چنین درد و ترسی فرار کند اما این فرایند برای کشف ارزش خودمان ضروری است و نباید از زیر آن در برویم.
در پس پردهٔ هر احساس بهظاهر دردناکی، به رهایی بیپایان میرسیم. نخستین گام در این مسیر، خودآگاهی است. خودآگاهی کلید دستیابی به احساس ارزشمندی است.
همهٔ ما تصویری از کسی را که میخواهیم باشیم، در ذهنمان داریم. گاهی این تصویر با خود واقعی ما یکسان نیست.
داشتن اهداف مختلف و جاهطلبی خوب است؛ اما هرگز نباید بگذاریم رؤیاهایمان باعث شوند خود واقعیمان را کتمان کنیم. انکارِ خود دشمن احساس ارزشمندی است.
میل به انکار است که خودآگاهی را دشوار میکند. بسیاری افراد نمیخواهند از تصورشان درباره خودشان فاصله بگیرند. آنها نمیخواهند خود واقعیشان را بپذیرند.
ارزشدادن به خود چیز بدی نیست. این کار باعث میشود ضعفهایمان را بپذیریم و بر تواناییهایمان تمرکز کنیم.
گاهی ما از خیلی از ویژگیهای مثبت خودمان آگاه نیستیم.
خودآگاهی کمک میکند آنها را کشف کنیم. در مسیر ارزشدادن به خود، میتوانیم بهترین دوست خودمان باشیم یا بدترین دشمنمان. با تعویق خودآگاهی، درواقع، رهایی و بهبود را به تأخیر میاندازیم.
احساس ارزشمندی وقتی حاصل میشود که بدانیم که هستیم و چه ویژگیهای مثبتی داریم.
احساس ارزشمندی چیست؟
احساس ارزشمندی میزان اهمیتی است که برای خود قائل هستیم: دورنمایی احساسی از خودمان که مشخص میکند در مقایسه با دیگران چه احساسی درباره خودمان داریم و دلیل آن چیست.
احساس ارزشمندی بخشی بنیادی از وجود ماست و برداشت ما از خودمان را شکل میدهد. هرآنچه دربارهشان فکر میکنیم، هر احساسی که داریم و حتی چگونگی رفتار ما محصول ارزشی است که خودمان به خودمان میدهیم.
نظریه احساس ارزشمندی
بسیاری از آدمها فقط وقتی احساس ارزشمندی میکنند که به موفقیت خاصی میرسند.
بر مبنای نظریهٔ احساس ارزشمندی (self-worth theory)، انسان با دستیابی به اهداف خود در زندگی، خودش را به رسمیت میشناسد. توانمندی، قاطعیت، عملکرد و عزتنفس عناصر این نظریه هستند.
این ۴ عنصر در ترکیب با یکدیگر مشخص میکنند ما چه نگاهی به خودمان داریم.
هرچند دستاوردها و موفقیتها باارزشاند، آیا این اندازه اهمیتدادن به آنها درست است؟ آیا بهتر از دیگران بودن، تنها چیزی است که باعث میشود به خودمان ارزش بدهیم؟ چه چیزی واقعا حس ارزشمندی را به ما القا میکند؟
روش های تقویت احساس ارزشمندی
از میان همه مفاهیم مربوط به «خود»، احساس ارزشمندی یا ارزشمند دانستن خود، مهمترین است.
اعتماد به نفس، عزت نفس، عشق به خود، احترام به خود و دیگر مفاهیم مشابه، همگی بااهمیت هستند؛ اما بنیان همۀ آنها احساس ارزشمندی است. با ما همراه باشید تا ببینید احساس ارزشمندی چیست و چطور باید ارزش خودمان را درک و تقویت کنیم.
احساس ارزشمندی به چه معناست؟
احساس ارزشمندی به این معناست که فرد چقدر در زندگی برای خود ارزش و اعتبار قائل است.
هرچقدر افراد احساس خود ارزشمندی بالاتری داشته باشند میتوانند فعالیتهای مثبتتر و موفقیتآمیزتری را انجام دهند و با تسلط و کارایی بیشتری اوضاع را پیش ببرند.
اهمیت این احساس تا این حد است که اساس تمام افکار و احساسات ما را تشکیل میدهد و مفاهیمی نظیر اعتماد به نفس و عزت نفس نیز حول محور میزان خود ارزشمندی ما تعریف میشوند.
زمانی که احساس خود ارزشمندی پایین است:
- قدرت مقابله و میزان انعطاف پذیری شخص در برابر مشکلات و سختی ها کاهش می یابد.
- شخص دچار آشفتگی، اضطراب و پریشانی می شود.
- شخص خود را درمانده و شکست خورده می پندارد.
- شخص بیشتر می خواهد از غم و اندوه اجتناب کند تا بخواهد شادی و نشاط را تجربه کند.
- موارد منفی بیشتر از موارد مثبت بر فرد حکمرانی و تسلط دارد.
- پیشرفت آنها کمتر از حد واقعی شان است.
- قادر نیستند از موفقیت خود خوشحال شوند و رضایت درونی به دست آورند.
- نسبت به احساسات و افکار خود تردید و از ابراز آن ترس دارند.
- تمایل چندانی برای تعامل با دیگران ندارند و گاه آن را خصمانه تلقی می کنند.
ویژگی افرادی که احساس ارزشمندی بالا دارند:
- کسی که به احساس ارزشمندی درونی رسیده است ویژگی مسئولیت پذیری، ویژگی بارز اوست. دیگران را مقصر نمی داند و کسی جز خود ( جامعه، دولت، پدر و مادر و..) را مسئول شرایط و موقعیت خود نمی داند. شاید الان از جایی که هستم راضی نباشم اما می دانم که در نهایت خودم مسئولم.
به عنوان مثال فردی که کارمند سازمانی است به دلیل اینکه پدر او اصرار کرده وارد شغل کارمندی شود، پدرش را مقصر نمی داند و خودش را مسئول شرایط کاری خود می داند . او در این شرایط در پی این است که در کنار شغل کارمندیش کسب و کار شخصی برای خود راه اندازی کند. این دیدگاه یک فرد مسئولیت پذیر است.
- شخصی که به احساس ارزشمندی درونی رسیده، پذیرفته که شرایط فعلی اش با شرایط مطلوبی که مدنظرش است فاصله دارد اما این فاصله با تلاش و حرکت پرکردنی است . یک نفر این فاصله را در یک هفته پر میکند، فرد دیگر در یک ماه یا در یک سال. ولی قابل پرکردن است.
انسانی که احساس ارزشمندی میکند میگوید این شرایط موجود است و این شرایط مطلوب من؛ و من مسئولیت دارم که در جهت خواسته ها و رشد خودم حرکت کنم.
به عنوان مثال من تحصیلاتم دیپلم است، همیشه دوست داشتم یک پزشک شوم. پزشکی برای من شرایط مطلوب است. من باید برای رسیدن به این خواسته تلاش کنم . اگر حرکتی در این جهت انجام ندهم تنها یک نفر مقصر است و کم گذاشته و او خود من هستم.
- در حرکت از شرایط موجود به شرایط مطلوب، انسانی که احساس ارزشمندی میکند تنها روی خودش حساب میکند، نه هیچ کس دیگری. از دیگران کمک میگیرد ولی فقط روی نیروها و توان خودش حساب میکند .
راههای افزایش احساس ارزشمندی
فهرستی از استعدادها و مهارتهایتان تهیه کنید
همه ما چیزی برای عرضه داریم! انسان توانایی شگفتانگیزی دارد و میتواند بسیار بیاموزد. فهرستی از مهارتها و استعدادهایتان تهیه کنید. با شناسایی تواناییهایتان، نقاط ضعف را به عقب میرانید و اجازه میدهید توانمندیهایتان بهچشم بیایند.
خودتان را ببخشید
خودتان را بهخاطر همه اشتباهاتتان و کمبودهایتان ببخشید و گذشته را رها کنید. از اشتباهاتتان درس بگیرید. با وجود احساس گناه و عذاب وجدان ، نمیتوانید به احساس ارزشمندی واقعی برسید.
ریسک کنید
تنها دلیل اینکه کار بزرگی برای خودتان نکردهاید این است که هنوز تردید دارید آن را انجام دهید یا نه! از ریسک پذیری برای بهترشدن نترسید.
دست از تردید به تواناییهایتان بردارید و پیش بروید. اگر بار نخست موفق نشدید، یاد میگیرید دفعه بعد از مسیر دیگری پیش بروید. برخیزید و کارهای بزرگ انجام دهید.
به خودتان عشق بورزید
خودتان را همانطور که هستید، بپذیرید. فکر نکنید که فقط شما هستید که ویژگی منفی دارید. همه ما مجموعه ای از ویژگی های مثبت و منفی در درونمان داریم.
به عنوان مثال ممکن است یک فرد ظاهر خیلی زیبایی نداشته باشد اما یک مدیر قابل باشد یا ممکن است یک نفر بسیار موفق و ثروتمند باشد اما انسان درستی نباشد.
در مقابل آینه بایست و به خودت لبخند بزن و از خودت بابت موفقیت هایی که تا کنون داشتی سپاسگزاری کن. این عبارت تاکیدی را تکرار کن: من خودم را دوست دارم و خودم را کاملا میپذیرم . من لایق همه چیز و بهترین ها هستم .
زمانی که این عبارات تاکیدی را تکرار می کنید امکان دارد در اوایل ذهنتان مقاومت کند کاملاً طبیعی است. شما به کارتان ادامه بدهید.
با آدمهای سالم در ارتباط باشید
آدمهای سالم یکدیگر را جذب میکنند. عادتهای خوب، عادتهای بد را از بین میبرد (غلبه بر عادت بد). خودتان را در میان تغییرات دلخواهتان احاطه کنید. با آدمهایی در ارتباط باشید که بر تردیدهایشان غلبه کردهاند و مانند شما در مسیر شناسایی ارزشهایشان هستند.
هرکس باید با ارزیابی ارزشهایش به زندگی سالم فیزیکی، احساسی، اجتماعی و ذهنی برسد. ما باید آگاهانه در مسیر توجه به دیگران و مهمتر از آن توجه به خودمان گام برداریم. احساس ارزشمندی منبع سرشار و مانای رضایت از زندگی است.
باید بدانید که در مسیر شناسایی ارزشهایتان ممکن است دوستانتان را از دست بدهید. آدمهایی که خود را ارزشمند نمیدانند، با همنشینی با یکدیگر به خود قوت قلب میدهند.
اعتمادبهنفسی که در این مسیر به دست میآورید، تهدیدی برای این افراد است. هیچ اشکالی ندارد. کاری کنید رشد و پیشرفت شما برای آنها الهامبخش باشد. اما برای جدایی از کسانی که از رشد شما حمایت نمیکنند، لحظهای تردید نکنید.